MikroTik usvaja 60 GHz tehnologiju sa Terragraphom

MikroTik je nedavno najavio saradnju sa Fejsbukom kako bi s kompanijom „Terragraph“ stvorio nova rešenja za povezivanje pomoću velikih brzina. Letonska kompanija time želi da ubrza usvajanje fiksnih bežičnih pristupnih tehnologija od 60 GHz, ne bi li pružila gigabitne usluge i povezala više ljudi.

60 GHz tehnologija omogućava širokopojasnu mrežu velike brzine u gradskim i prigradskim područjima.

Standard „802.11 ay“ ima za cilj da poveća performanse Wi-Fi tehnologije i predstavlja jedan od elemenata tehnologije „Terragraph“. Radi u spektru od 60 GHz i predstavlja višečvorni bežični povratni sistem milimetarskog talasa, optimizovan da poveže brzu internet vezu u gustim urbanim oblastima. Koristi multi-point multi-hop tehnologiju zasnovanu na klijentskim i distributivnim čvorištima, dizajniranim za instalaciju na banderama ili uličnoj rasveti.

Brzine od gigabit u sekundi obezbeđuju vrlo kratko vreme odziva, omogućavajući nova i uzbudljiva iskustva, kao što je 4K striming, virtuelno mobilno emitovanje, veran bežični virtuelni i prošireni doživljaj stvarnosti i slično. U isto vreme pružaju i visoku energetsku efikasnost te značajno produžavaju trajanje baterije.