Wi-Fi na Everestu? Moguće je!

Everest Link

Šta je to što planinarima najviše nedostaje tokom njihovih aktivnosti i putovanja? Hrana? Kiseonik? Toplota? Mnogi će, pak, reći – porodica i prijatelji.

Njih izvesno ne mogu „spakovati“ u svoje teške i velike torbe, ali mogu uređaje koji će im omogućiti da posredstvom interneta komuniciraju s njima s dalekih i visokih destinacija.

„Everest Link“ je poduhvat koja je uspešno realizovan i predstavlja bežičnu internet mrežu u svim glavnim oblastima regije Everest, u okviru najvišeg planinskog lanca na svetu – Himalaja. Ono što je ovde posebno zanimljivo jeste da su korišćeni uređaji kompanije MikroTik.

Reč je, dakle, o pouzdanoj i dostupnoj alternativi za satelitske komunikacije u stacionaru Everest. Planinarima i ekspedicijama je omogućeno 30 Wi-Fi modema čiji sistemi prenose oko 50 megabajta u sekundi.

Upravo tu konekciju koriste planinari ne bi li bili u kontaktu sa svojim najdražima.

Ovaj tehnički i tehnološki poduhvat našao se u sadržaju National Geographica, zbog čega su mnogi odmah počeli da postavljaju logično pitanje – kakvi su to uređaji koji bi podneli tako ekstremne uslove?

MikroTik je ubrzo dao odgovor. Opcija ima mnogo, ali oni su preporučili kombinaciju nekoliko SXT 2 CPE uređaja, NetMetal 5 trostruki ruter, antenu mANT30 i mANTBox 15s.

Postavka možda jeste obimna, ali se lako održava i trebalo bi da traje godinama. NetMetal ruter je ujedno neverovatno čvrst i jednostavan za korišćenje – može se čak otvoriti i zatvoriti jednom rukom, što je izuzetno pogodno planinarima.

MikroTik Everest