Uklonjeni problemi preopterećenosti IPv6. Ažurirajte RouterOS

RouterOS je nedavno pogodilo nekoliko problema koji su bili u vezi sa preopterećenošću IPv6 resursa. Svi problemi su uspešno sanirani.

Prvi problem je izazvao da se uređaj ponovo pokrene u slučaju da je saobraćaj bio preusmeren na mnogo različitih adresnih odredišta. Taj restart je pokretao tajmer (eng. watchdog timer), budući da je uređaj zbog preopterećenosti prestao da reaguje.

Nakon što je taj problem saniran, pojavio se drugi koji je prebukirao memoriju. Naime, veličina keš memorije IPv6 može biti veća od dostupne RAM memorije. I ovaj problem je rešen uvođenjem automatskog izračunavanja veličine keša na osnovu raspoložive memorije.

Ko je na udaru ovih problema?

Podrazumevano, IPv6 funkcionalnost u RouterOS-u je onemogućena, zbog čega ti sistemi nisu pogođeni. Međutim, ukoliko je korisnik ranije ručno to omogućio i konfigurisao IPv6, može biti na udaru ovih problema ako je njihova IPv6 adresa dostupna iz tzv. nepoverljivih mreža.

Obe popravke u RouterOS-u su obuhvaćene u najnovijoj verziji softvera koji je nadograđen ovog meseca (RouterOS v6.44.2, RouterOS v6.45beta23 and RouterOS v6.43.14). Stoga, sve što je potrebno jeste da apdejtujete RouterOS na bilo koju verziju koja je objavljena posle 1. aprila.